Twee keer brons op 53e Internationale Chemieolympiade
Bas Krikke (links) en Jochem van den Broek
Bas Krikke uit Vught van het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel en Jochem van den Broek uit Eindhoven van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven wonnen bronzen medailles tijdens de 53e Internationale Chemieolympiade (IChO). Mitchell Rikken uit Arnhem van het Lyceum Elst en Max van Hest uit Berkel-Enschot van het Odulphuslyceum in Tilburg vielen helaas buiten de prijzen.
De olympiade werd gehouden van 25 juli tot en met 2 augustus en georganiseerd door Kindai University in Osaka. Er deden dit jaar 84 landen mee met 312 leerlingen. Het thema was: ‘Chemistry! It’s Cool’. Shu Yang uit China werd de winnaar en nummer twee werd Zhangyi Huang, ook uit China.
Het team
Het Nederlandse team zette met tweemaal brons een mooi resultaat neer. Zeker gezien de beperkte voorbereidingsmogelijkheden op school en het ontbreken van de internationale practicumtoets waarop Nederlandse leerlingen doorgaans goed scoren. Online colleges door oud-deelnemers en een stoomcursus scheikunde op de Rijksuniversiteit Groningen hebben hun vruchten afgeworpen bij het behalen van deze olympische plakken. De Nederlandse leerlingen werden geselecteerd tijdens de 42e Nationale Scheikundeolympiade waaraan dit jaar, ondanks schoolsluitingen, toch ca. 2.500 leerlingen hebben deelgenomen.
De Nederlandse delegatie 53e IChO 2021 v.l.n.r. onder Mitchell Rikken en Jochem van den Broek en boven Bas Krikke en Max van Hest.
De Nederlandse leerlingen werden begeleid door Kees Beers, Martin Groeneveld (Lorentz Casimir Lyceum), Dick Hennink, Marijn Jonker (RUG) en Emiel de Kleijn (SLO). In 2022 wordt de 54e IChO gehouden in Tianjin (China). De nationale scheikundeolympiade is een initiatief van SLO.
Theorietoets
De theorietoets bestond uit negen opgaven met 50 deelvragen. Er werd onder andere aandacht besteed aan de opslag en het transport van waterstof met behulp van metalen. Daarnaast moesten de leerlingen de temperatuur berekenen van de aardatmosfeer in een ver verleden door middel van isotopenonderzoek aan fossiel plankton. Ook moesten ze de spanning berekenen van een batterij op de top van de berg Fuji. Verder waren er veel vragen over ingewikkelde organische moleculen en hun ruimtelijke structuren.
De toetsen met antwoorden van zowel de nationale als internationale olympiade zijn online beschikbaar:
Download de theorietoets van deze 53e Internationale Chemieolympiade.
Download alle toetsen van de 42e Nationale Scheikundeolympiade.
Reacties op 'Twee keer brons op 53e Internationale Chemieolympiade'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.